Najmlađi strip crtači pokazali kreativnost i talenat


Strip radionica pod nazivom „Probudimo strip“ počela je u ponedeljak 17. maja u organizaciji Kulturne stanice Mlin. Ovo je prva radionica, od ukupno pet i deo je multimedijalnog perfomansa koji će biti održan u okviru platforme „Kaleidoskop kulture“ u septembru.

Cilj ovih radionica, koje vodi Zlatko Milenković (Strip vesti), jeste da deca uz pomoć stručnih saradnika kreiraju stripove kao deo scenografije koju će deca oživeti dramskim perfomansom i pokretom uz prilagođenu kostimografiju.

Prirodna potreba da se ljudi izražavaju kroz slike i tekst stvorila je strip. Nekada su se kroz crteže na zidovima pećina pričale priče, a danas su društvene mreže preplavljene mimovima.

Posle više od jednog veka postojanja, u formi kakvu danas poznajemo, strip je dobio zaslužen status i prepoznat je kao vrsta umetnosti, ali i kao medij sa velikim potencijalom za edukaciju, razvijanje čitalačkih navika i kreativnosti kod mladih. Stoga je prirodno bilo da se kreira perfomans koji će angažovanjem nekoliko grupa dece različitih kreativnih afiniteta oživeti strip.

Nakon što polaznici radionice stripa osmisle i nacrtaju stripove, sledi nastavak rada gde će na projektu biti angažovana druga deca u okviru različitih radionica, kostimografi, scenografi i dramski studio za decu. Krunu višemesečnog truda će činiti multimedijalni perfomans u prostorijama Kulturne stanice Mlin, u Radničkoj 20.

 

Foto: Uroš Dožić