Најмлађи стрип цртачи показали креативност и таленат


Стрип радионица под називом „Пробудимо стрип“ почела је у понедељак 17. маја у организацији Културне станице Млин. Ово је прва радионица, од укупно пет и део је мултимедијалног перфоманса који ће бити одржан у оквиру платформе „Калеидоскоп културе“ у септембру.

Циљ ових радионица, које води Златко Миленковић (Стрип вести), јесте да деца уз помоћ стручних сарадника креирају стрипове као део сценографије коју ће деца оживети драмским перфомансом и покретом уз прилагођену костимографију.

Природна потреба да се људи изражавају кроз слике и текст створила је стрип. Некада су се кроз цртеже на зидовима пећина причале приче, а данас су друштвене мреже преплављене мимовима.

После више од једног века постојања, у форми какву данас познајемо, стрип је добио заслужен статус и препознат је као врста уметности, али и као медиј са великим потенцијалом за едукацију, развијање читалачких навика и креативности код младих. Стога је природно било да се креира перфоманс који ће ангажовањем неколико група деце различитих креативних афинитета оживети стрип.

Након што полазници радионице стрипа осмисле и нацртају стрипове, следи наставак рада где ће на пројекту бити ангажована друга деца у оквиру различитих радионица, костимографи, сценографи и драмски студио за децу. Круну вишемесечног труда ће чинити мултимедијални перфоманс у просторијама Културне станице Млин, у Радничкој 20.

 

Фото: Урош Дожић