Видимо се на изложби „Стари занати“


stari zanati

Изложба ликовних радова ученика из целе Србије на тему „Стари занати“ отворена је у среду, 21. априла у Културној станици Млин и биће доступна за јавност до 21. маја.

Сви заинтересовани посетиоци изложбу могу да погледају радним данима од 9 до 15.30 сати на првом спрату Културне станице Млин, осим за време Ускршњих празника када изложба неће бити доступна.

Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине започео је сарадњу са културно-историјским друштвом „Пролеће на ченејским салашима“ – ПЧЕСА 1986. године. Циљ ове сарадње био је да се кроз ликовне активности деци и младима пренесу обичаји, стари занати, народна веровања, те их на тај начин спасу од заборава.

Последња изложба у сарадњи друштва ПЧЕСА из Новог Сада и Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине организована је 2016.  изложбом „Коњи врани“, која је уједно била посвећена и организована у част професора Веселина Лазића, оснивача ПЧЕСЕ.

Данас, након пет година, жеља организатора је да обновимо сећање на ову изложбу која је од изузетног значаја за очување наше традиције, те кроз ликовна остварења деце, културну баштину спасемо од заборава у овом времену, али и свим будућим која долазе.

На овогодишњи ликовни конкурс пристигло је 1283 рада из 69 установа. Жири, који су чинили Александра Стефанов, историчарка уметности и виша кустоскиња Музеја Војводине, мр Александар Ботић, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду, Јелена Тишма, стручна сарадница за ликовно у ПУ „Радосно детињство“, мр Ева Феди, професорка ликовне културе и Љубица Танкосић, директорка Центра за ликовно васпитање, одабрали су 265 радова за излагање, и доделили укупно 17 награда, седам похвала, као и пет награда ликовним педагозима за колекцију радова.

 

Фото: Драган Јабланов