Vidimo se na izložbi „Stari zanati“


stari zanati

Izložba likovnih radova učenika iz cele Srbije na temu „Stari zanati“ otvorena je u sredu, 21. aprila u Kulturnoj stanici Mlin i biće dostupna za javnost do 21. maja.

Svi zainteresovani posetioci izložbu mogu da pogledaju radnim danima od 9 do 15.30 sati na prvom spratu Kulturne stanice Mlin, osim za vreme Uskršnjih praznika kada izložba neće biti dostupna.

Centar za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine započeo je saradnju sa kulturno-istorijskim društvom „Proleće na čenejskim salašima“ – PČESA 1986. godine. Cilj ove saradnje bio je da se kroz likovne aktivnosti deci i mladima prenesu običaji, stari zanati, narodna verovanja, te ih na taj način spasu od zaborava.

Poslednja izložba u saradnji društva PČESA iz Novog Sada i Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine organizovana je 2016.  izložbom „Konji vrani“, koja je ujedno bila posvećena i organizovana u čast profesora Veselina Lazića, osnivača PČESE.

Danas, nakon pet godina, želja organizatora je da obnovimo sećanje na ovu izložbu koja je od izuzetnog značaja za očuvanje naše tradicije, te kroz likovna ostvarenja dece, kulturnu baštinu spasemo od zaborava u ovom vremenu, ali i svim budućim koja dolaze.

Na ovogodišnji likovni konkurs pristiglo je 1283 rada iz 69 ustanova. Žiri, koji su činili Aleksandra Stefanov, istoričarka umetnosti i viša kustoskinja Muzeja Vojvodine, mr Aleksandar Botić, redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Jelena Tišma, stručna saradnica za likovno u PU „Radosno detinjstvo“, mr Eva Fedi, profesorka likovne kulture i Ljubica Tankosić, direktorka Centra za likovno vaspitanje, odabrali su 265 radova za izlaganje, i dodelili ukupno 17 nagrada, sedam pohvala, kao i pet nagrada likovnim pedagozima za kolekciju radova.

Foto: Dragan Jablanov