Пробудимо стрип: Закорачимо заједно у свет девете уметности


У петак 22. октобра у 19 часова, у Културној станици „Млин“, изведена су два вођења кроз мултимедијални програм под називом „Пробудимо стрип“.

Програм је спроведен у три фазе, од тога прва је подразумевала радионицу стрипа коју су водили Златко Миленковић– стрип цртач из „Стрип вести“, Георг Реџек -ликовни педагог, Љубица Танкосић– уредник ликовног програма НСДКЦ-а и идејни творац програма „Пробудимо стрип“ и Ана Илић– режисерка. Током радионице, деца, полазници радионице упознали су се са формом и карактеристикама стрипа, након чега су заједно са менторима дошли до тема којима желе да се баве. Тема екологије се издвојила као заједничка и водећа, била она на Земљи или у космосу. На радионици стрипа учествовало је укупно петнаесторо деце узраста од 9 до 14 година.  Након реализације стрипова и извршене селекције, одабрано је пет  стрипова и два „Супер јунака“ који су „гигантизовани“, односно у оригиналу пренети на платна великог формата, а који су сви заједно чинили  композицију стрипа. Стрип је „пробуђен“ оног момента када су се одређени карактеристични детаљи и облаћићи са текстом из стрипова реализовали као тродимензионални објекти и поставили у простору испред стрипова као њихов саставни елемент. Тада је било могуће дословно закорачити у стрип, а што су и урадила деца из школе циркуса „Цирконео“ уз менторско вођење глумице Јелене Галовић, режисерке Ане Илић и циркуских педагога Драгана Јајића Владисављев и Небојше Шупића.

Циљ овог програма је свакако едукација деце, односно жеља да се деци што више приближи 9 уметност која нуди првенствено развој маште, која је неопходна пре свега деци али и свима нама. Такође, постојала је и жеља да се у једном програму представи и удружи рад Новосадског дечијег културног центра/Културне станице „Млин“ , односно свих њених програма укључујући ликовно, музику, глуму и савремени циркус, а крајњи резултат је управо овај величанствени мултимедијални програм који је одржан.

Ми смо стрип „оживели“ и „пробудили“, а вас позивамо да нас посетите и закораћите у магични свет уметности. Изложбени део поставке можете погледати сваког радног дана од 9:00 до 15:00 часова.

Фото: Марко Пудић