Probudimo strip: Zakoračimo zajedno u svet devete umetnosti


U petak 22. oktobra u 19 časova, u Kulturnoj stanici „Mlin“, izvedena su dva vođenja kroz multimedijalni program pod nazivom „Probudimo strip“.

Program je sproveden u tri faze, od toga prva je podrazumevala radionicu stripa koju su vodili Zlatko Milenković, strip crtač iz „Strip vesti“, Georg Redžek, likovni pedagog, Ljubica Tankosić, urednica likovnog programa NSDKC-a i idejna tvorkinja programa „Probudimo strip“ i Ana Ilić režiserka.

Tokom radionice, deca, polaznici radionice upoznali su se sa formom i karakteristikama stripa, nakon čega su zajedno sa mentorima došli do tema kojima žele da se bave. Tema ekologije se izdvojila kao zajednička i vodeća, bila ona na Zemlji ili u kosmosu. Na radionici stripa učestvovalo je ukupno petnaestoro dece uzrasta od 9 do 14 godina.

Nakon realizacije stripova i izvršene selekcije, odabrano je pet  stripova i dva „Super junaka“ koji su „gigantizovani“, odnosno u originalu preneti na platna velikog formata, a koji su svi zajedno činili  kompoziciju stripa. Strip je „probuđen“ onog momenta kada su se određeni karakteristični detalji i oblaćići sa tekstom iz stripova realizovali kao trodimenzionalni objekti i postavili u prostoru ispred stripova kao njihov sastavni element.

Tada je bilo moguće doslovno zakoračiti u strip, a što su i uradila deca iz škole cirkusa „Cirkoneo“ uz mentorsko vođenje glumice Jelene Galović, režiserke Ane Ilić i cirkuskih pedagoga Dragana Jajića Vladisavljev i Nebojše Šupića.

Cilj ovog programa je svakako edukacija dece, odnosno želja da se deci što više približi devetu umetnost koja nudi prvenstveno razvoj mašte, koja je neophodna pre svega deci ali i svima nama. Takođe, postojala je i želja da se u jednom programu predstavi i udruži rad Kulturne stanice „Mlin“, odnosno svih njenih programa uključujući likovno, muziku, glumu i savremeni cirkus, a krajnji rezultat je upravo ovaj veličanstveni multimedijalni program koji je održan.

Mi smo strip „oživeli“ i „probudili“, a vas pozivamo da nas posetite i zakoraćite u magični svet umetnosti. Izložbeni deo postavke možete pogledati svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

Foto: Marko Pudić