Почиње Распустилиште – ове године радионице и програми за децу су онлајн


Почиње 37. Распустилиште, а многобројни програми, у периоду од 21. до 31. децембра, биће одржани у прилагођеном формату – онлајн. Највећи број програма могуће је испратити путем платформе Зум, Јутјуба, као и Фејсбук и Инстаграм страница Културне станице Млин, јер како кажу организатори, сада је најважније да сви будемо здраво и добро.

raspustilište распустилиште

Правећи увертиру за десетодневни дечији програм, Распустилиште позива децу предшколског и основношколског узраста и све љубитеље лепе речи на Литерарни конкурс за најбољу новогодишњу поруку. Форма је слободна – песме, кратку прозу или афоризме до 300 карактера (фонт 14, Times New Roman) креативни малишани уз помоћ родитеља могу да пошаљу до 25. децембра на имејл: office@nsdkc.rs, а најуспешнији ће бити награђени одабраним књигама и часописима за децу. Радове ће оценити жири у саставу: Тоде Николетић, Дејан Алексић и Урош Петровић, а добитници ће бити објављени 28. децембра.

Распустилиште почиње програмом „На крилима Распустилишта” са Емилом Курцинаком, глумцем Позоришта младих, доступном на Фејсбук и Инстаграм страници Културне станице Млин 21. децембра.

У среду, 23. децембра од 10 сати, биће одржана еколошко-едукативна радионица „Поправи своју играчку” у Културној станици Млин (Радничка 20). Током радионице деца ће добити корисне информације о рециклажи електронског отпада и опасностима које вребају уколико се отпад неправилно одлаже. Реализатори радионице су Јасна Скомрак и Марија Пекез, професорке електротехничке школе „Михајло Пупин”. Како је број деце ограничен, пријаве за учешће отворене су до 22. децембра до 22 сата путем имејла office@nsdkc.rs.

Истог дана од 13.30 часова биће одржана „Радионица о филму и изради видео-игрица” путем платформе Зум. Сви заинтересовани се могу пријавити путем мејла minotaurproduction@gmail.com до 23. децембра у 13 часова.

Од 17 часова у среду, такође на Зум платформи, биће одржана радионица „Чаробни свет цртања”, намењена деци узраста од 6 до 14 година, која желе да развијају вештине илустрације, карикатуре и стрипа. Радионицу води Никола Драгаш, наш награђивани карикатуриста. Пријаве за радионицу су обавезне путем мејла: office@nsdkc.rs до 23. децембра у 14 сати. Ова радионица поновиће се и 28. децембра од 17 сати (рок за пријаву је понедељак 28. децембар до 14 сати), и у уторак, 29. децембра у истом термину, а рок за пријаву је 29. децембар до 14 сати.

Четвртак, 24. децембар, обележиће креативна радионица „Поп-ап честитка” која се одржава од 10 часова са Гораном Новаковим, дечјиим писцем и илустратором. Радионица се одржава путем Зум платформе, а пријаве је потребно послати на office@nsdkc.rs до 24. децембра у 14 сати.

За децу старију од 12 година, у петак 25. децембра, биће организована онлајн радионица „Чему служе микробит плоче” за које је потребно послати пријаву до 25. децембра у 10 сати. Истог дана у подне, у сарадњи са Позориштем младих, на Јутјуб каналу Позоришта биће доступна представа „Божићна прича”. Затим, од 13.30 часова биће одржана друга „Радионица о филму и изради видео игрица”, за коју је рок пријаве истог дана до 13 часова. Ова радионица поновиће се и у уторак, 29. децембра од 13.30 сати, а рок за пријаву је исти дан до 13 часова.

У понедељак, 28. децембра од подне гости Распустилишта биће књижевници Урош Петровић, Тоде Николетић и Дејан Алексић. Тим поводом биће објављени и награђени млади аутори са Литерарног конкурса, а догађај ће бити могуће испратити путем Зум платформе. Рок за пријаву учешћа је 28. децембар у 11 сати путем имејла office@nsdkc.rs. Среда, 30. децембар резервисана је за позоришну представу „Деда Мразова Врећа – Срећа” коју изводи позориште Театрило. Прича прати авантуре белог медведа који у потрази за храном стиже и до Деда Мразове магичне фабрике поклона. Ову зимску авантуру, у којој учествују Јелена Васић, Татјана Ваљевац, Предраг Војводић и Деда Мраз, можете погледати на Фејсбук страници Културне станице Млин као и преко Јутјуб канала НСДКЦ.

Овогодишње Распустилиште заокружиће учесници који ће 31. децембра у подне послати јединствену новогодишњу честитку путем друштвених мрежа Културне станице Млин.

Програми се одржавају уз поштовање свих прописаних мера заштите од болести Ковид-19.

Све детаље о програмима можете пронаћи на овом линку.

Организатор програма задржава право измене програма и у том случају информације ће бити доступне на Фејсбук страници Културне станице Млин, а биће достављене и путем имејла свим учесницима који су се претходно пријавили на програме.