Počinje Raspustilište – ove godine svi programi za decu su onlajn


Počinje 37. Raspustilište, a mnogobrojni programi, u periodu od 21. do 31. decembra, biće održani u prilagođenom formatu – onlajn. Najveći broj programa moguće je ispratiti putem platforme Zum, Jutjuba, kao i Fejsbuk i Instagram stranica Kulturne stanice Mlin, jer kako kažu organizatori, sada je najvažnije da svi budemo zdravo i dobro.

raspustilište

Praveći uvertiru za desetodnevni dečiji program, Raspustilište poziva decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i sve ljubitelje lepe reči na Literarni konkurs za najbolju novogodišnju poruku. Forma je slobodna – pesme, kratku prozu ili aforizme do 300 karaktera (font 14, Times New Roman) kreativni mališani uz pomoć roditelja mogu da pošalju do 25. decembra na imejl: [email protected], a najuspešniji će biti nagrađeni odabranim knjigama i časopisima za decu. Radove će oceniti žiri u sastavu: Tode Nikoletić, Dejan Aleksić i Uroš Petrović, a dobitnici će biti objavljeni 28. decembra.

Raspustilište počinje programom „Na krilima Raspustilišta” sa Emilom Kurcinakom, glumcem Pozorišta mladih, dostupnom na Fejsbuk i Instagram stranici Kulturne stanice Mlin 21. decembra.

U sredu, 23. decembra od 10 sati, biće održana ekološko-edukativna radionica „Popravi svoju igračku” u Kulturnoj stanici Mlin (Radnička 20). Tokom radionice deca će dobiti korisne informacije o reciklaži elektronskog otpada i opasnostima koje vrebaju ukoliko se otpad nepravilno odlaže. Realizatori radionice su Jasna Skomrak i Marija Pekez, profesorke elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin”. Kako je broj dece ograničen, prijave za učešće otvorene su do 22. decembra do 22 sata putem imejla [email protected].

Istog dana od 13.30 časova biće održana „Radionica o filmu i izradi video-igrica” putem platforme Zum. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem mejla [email protected] do 23. decembra u 13 časova.

Od 17 časova u sredu, takođe na Zum platformi, biće održana radionica „Čarobni svet crtanja”, namenjena deci uzrasta od 6 do 14 godina, koja žele da razvijaju veštine ilustracije, karikature i stripa. Radionicu vodi Nikola Dragaš, naš nagrađivani karikaturista. Prijave za radionicu su obavezne putem mejla: [email protected] do 23. decembra u 14 sati. Ova radionica ponoviće se i 28. decembra od 17 sati (rok za prijavu je ponedeljak 28. decembar do 14 sati), i u utorak, 29. decembra u istom terminu, a rok za prijavu je 29. decembar do 14 sati.

Četvrtak, 24. decembar, obeležiće kreativna radionica „Pop-ap čestitka” koja se održava od 10 časova sa Goranom Novakovim, dečjiim piscem i ilustratorom. Radionica se održava putem Zum platforme, a prijave je potrebno poslati na [email protected] do 24. decembra u 14 sati.

Za decu stariju od 12 godina, u petak 25. decembra, biće organizovana onlajn radionica „Čemu služe mikrobit ploče” za koje je potrebno poslati prijavu do 25. decembra u 10 sati. Istog dana u podne, u saradnji sa Pozorištem mladih, na Jutjub kanalu Pozorišta biće dostupna predstava „Božićna priča”. Zatim, od 13.30 časova biće održana druga „Radionica o filmu i izradi video igrica”, za koju je rok prijave istog dana do 13 časova. Ova radionica ponoviće se i u utorak, 29. decembra od 13.30 sati, a rok za prijavu je isti dan do 13 časova.

U ponedeljak, 28. decembra od podne gosti Raspustilišta biće književnici Uroš Petrović, Tode Nikoletić i Dejan Aleksić. Tim povodom biće objavljeni i nagrađeni mladi autori sa Literarnog konkursa, a događaj će biti moguće ispratiti putem Zum platforme. Rok za prijavu učešća je 28. decembar u 11 sati putem imejla [email protected]. Sreda, 30. decembar rezervisana je za pozorišnu predstavu „Deda Mrazova Vreća – Sreća” koju izvodi pozorište Teatrilo. Priča prati avanture belog medveda koji u potrazi za hranom stiže i do Deda Mrazove magične fabrike poklona. Ovu zimsku avanturu, u kojoj učestvuju Jelena Vasić, Tatjana Valjevac, Predrag Vojvodić i Deda Mraz, možete pogledati na Fejsbuk stranici Kulturne stanice Mlin kao i preko Jutjub kanala NSDKC.

Ovogodišnje Raspustilište zaokružiće učesnici koji će 31. decembra u podne poslati jedinstvenu novogodišnju čestitku putem društvenih mreža Kulturne stanice Mlin.

Programi se održavaju uz poštovanje svih propisanih mera zaštite od bolesti Kovid-19.

Sve detalje o programima možete pronaći na ovom linku.

Organizator zadržava pravo izmene programa i u tom slučaju informacije će biti dostupne na Fejsbuk stranici Kulturne stanice Mlin, a biće dostavljene i putem imejla svim učesnicima koji su se prethodno prijavili na programe.