Изложба која осликава дух одрастања крајем прошлог века


Културна станица Млин до 2. априла биће место несвакидашње Изложбе дечијих графика са краја прошлог века. У питању су графике из богате колекције Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, које су по одабиру ликовног педагога и чланице Центра, Емине Чамо Лорбек, биле део велике изложбе поводом обележавања 50 година рада Центра.

Изложено је укупно 50 репрезентативних графика које датирају из седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година прошлог века. Махом су већег формата, а готово све графике су рађене техникама високе штампе односно линорези, осим мањег броја радова који су у техници картон-штампе“, каже уредница ликовног програма Културне станице Млин Љубица Танкосић.

С обзиром на то да су радови настајали у раздобљу од 20 и више година, приметили се та генерацијска разлика?

Мислим да су деца некада имала више пажње и мотивације приликом стварања ликовних радова, што се може видети и када само баците поглед на ову изложбу. На жалост, мислим да је данас веома тешко добити радове на овако високом нивоу у редовном школском систему.

Због чега су нам значајни овакви прикази?

Свака генерација носи неке своје личне печате. Ова изложба осликава дух времена, односно одрастања крајем прошлог века. Та деца су одрастала када је графика била део редовног школског плана и програма, што данас нажалост није случај и само ретки ликовни педагози се баве и укључују графику у свој програм. Ова изложба представља пример добре праксе. Такође, њен значај огледа се и у времену које је прошло од настанка радова, али и у указивању поштовања према људима који су све ово време успели да сачувају и начине вредну збирку дечијих радова.

Одакле идеја за овакву изложбу, заправо и ово је леп приказ сарадње институција?

Некако је природно дошло, с обзиром на то да је Град добио овај дивни простор намењен деци, па нам је и жеља да се повежу институције и оствари излагачка сарадња. И прве изложбе Центра дешавале су се управо у Радничком универзитету, који је претеча Новосадског дечијег културног центра, па самим тим и Културне станице Млин.

Изложба је отворена за јавност понедељком, средом, четвртком и петком од 10 до 15 сати и уторком од 15 до 20 сати.

Фото: Урош Дожић