Izložba koja oslikava duh odrastanja krajem prošlog veka


Kulturna stanica Mlin do 2. aprila biće mesto nesvakidašnje Izložbe dečijih grafika sa kraja prošlog veka. U pitanju su grafike iz bogate kolekcije Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, koje su po odabiru likovnog pedagoga i članice Centra, Emine Čamo Lorbek, bile deo velike izložbe povodom obeležavanja 50 godina rada Centra.

Izloženo je ukupno 50 reprezentativnih grafika koje datiraju iz sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Mahom su većeg formata, a gotovo sve grafike su rađene tehnikama visoke štampe odnosno linorezi, osim manjeg broja radova koji su u tehnici karton-štampe“, kaže urednica likovnog programa Kulturne stanice Mlin Ljubica Tankosić.

S obzirom na to da su radovi nastajali u razdoblju od 20 i više godina, primetili se ta generacijska razlika?

Mislim da su deca nekada imala više pažnje i motivacije prilikom stvaranja likovnih radova, što se može videti i kada samo bacite pogled na ovu izložbu. Na žalost, mislim da je danas veoma teško dobiti radove na ovako visokom nivou u redovnom školskom sistemu.

Zbog čega su nam značajni ovakvi prikazi?

Svaka generacija nosi neke svoje lične pečate. Ova izložba oslikava duh vremena, odnosno odrastanja krajem prošlog veka. Ta deca su odrastala kada je grafika bila deo redovnog školskog plana i programa, što danas nažalost nije slučaj i samo retki likovni pedagozi se bave i uključuju grafiku u svoj program. Ova izložba predstavlja primer dobre prakse. Takođe, njen značaj ogleda se i u vremenu koje je prošlo od nastanka radova, ali i u ukazivanju poštovanja prema ljudima koji su sve ovo vreme uspeli da sačuvaju i načine vrednu zbirku dečijih radova.

Odakle ideja za ovakvu izložbu, zapravo i ovo je lep prikaz saradnje institucija?

Nekako je prirodno došlo, s obzirom na to da je Grad dobio ovaj divni prostor namenjen deci, pa nam je i želja da se povežu institucije i ostvari izlagačka saradnja. I prve izložbe Centra dešavale su se upravo u Radničkom univerzitetu, koji je preteča Novosadskog dečijeg kulturnog centra, pa samim tim i Kulturne stanice Mlin.

Izložba je otvorena za javnost ponedeljkom, sredom, četvrtkom i petkom od 10 do 15 sati i utorkom od 15 do 20 sati.

Foto: Uroš Dožić