Драга децо, лист „Невен“ вас позива да се пријавите на ликовни конкурс и сачувате планету Земљу


konkurs neven конкурс невен

Дечији лист „Невен“ позива сву заинтересовану децу узраста 6 — 15 година да својим ликовним остварењима дају лични допринос очувању планете Земље. Међународни дан планете Земље обележава се сваког 22. априла и има за циљ да што ширу јавност подсети на важност очувања екосистема, али и да подстакне борбу појединца против нарушавања животне средине.

Циљ ликовног конкурса „Сачувајмо живот планети“ је да подстакне све образовне установе (предшколске установе, основне и средње школе) да се још више ангажују у промоцији здраве животне средине, те да код деце, још од најмлађег узраста, развијамо свест о потреби за заштитом хуманих услова живота, као и угрожених биљних и животињских врста које су на ивици изумирања због климатских промена, загађења воде, земље и ваздуха, уништавања шума и криволова.

Рок за слање радова је 01. април 2021. године.

Теме конкурса подељене су у следеће тематске целине:

  • Загађивање ваздуха и последице
  • Загађивање тла и отпад
  • Загађивање воде и последице
  • Последице уништавања шума и биљака
  • Димњаци и дим
  • Ђубришта и дивље депоније
  • Брига о чишћењу животне средине
  • Оплемењивање средине- сађење биљака
  • Прикупљање отпадака

На конкурсу могу да учествују сва деца узраста од 6 до 15 година, индивидуално, или посредством предшколских установа, основних и средњих школа, као и приватних школа, ликовних радионица или атељеа за децу и омладину. Радови морају да буду самостална дечја остварења.

Радови се не враћају, већ остају у збирци Новосадског дечијег културног центра и листа за децу „Невен“. Организатор задржава право да радове користи за друге непрофитабилне изложбе, у добротворне сврхе и да их репродукује даље у штампи.

Организатор моли заинтересоване да не шаљу радове који садрже органске материје (плодове природе, зачине, тестенину, перје и слично, нити било који други материјал који отпада са радова). Радове послате у ролни или радове који су пресавијени, жири неће узимати у разматрање.

На полеђини сваког рада потребно је залепити картицу са следећим подацима: име и презиме детета; разред/узраст; назив теме; назив школе; место и адреса школе; име и презиме наставника/ликовног педагога; контакт телефон и адреса електронске поште. Уколико се ликовни радови шаљу индивидуално, није потребно писати назив и адресу школе, као ни име наставника/ликовног педагога, али је потребно написати место и адресу детета/родитеља.

Све податке треба искључиво попунити на компјутеру, одштампати и залепити на полеђину рада. Подаци, или појединачни подаци написани руком, неће бити узети у разматрање.

Стручни жири ће доделити укупно девет награда у три узрасне категорије, а награђена ликовна остварења биће репродукована и објављена у априлском броју листа за децу „Невен“, док ће ликовни радови која су прошли жирирање бити објављени на онлајн изложби на интернет страници Новосадског дечијег културног центра. Награде ће моћи да се преузму лично, на наведеној адреси Новосадског дечијег културног центра, а награђеним учесницима из других градова награде ће бити послате поштом.

Радове до 01. априла слати на адресу Новосадског дечијег културног центра, са назнаком:

За ликовни конкурс

„САЧУВАЈМО ЖИВОТ ПЛАНЕТИ“

Новосадски дечији културни центар

Радничка 20 (први спрат)

21000 Нови Сад

моб. 064/47-37-363

021/521 – 447

Ликовни радови послати у електронској форми неће бити узети у разматрање, већ само они послати поштом.