Draga deco, list „Neven“ vas poziva da se prijavite na likovni konkurs i sačuvate planetu Zemlju


konkurs neven

Dečiji list „Neven“ poziva svu zainteresovanu decu uzrasta 6 — 15 godina da svojim likovnim ostvarenjima daju lični doprinos očuvanju planete Zemlje. Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila i ima za cilj da što širu javnost podseti na važnost očuvanja ekosistema, ali i da podstakne borbu pojedinca protiv narušavanja životne sredine.

Cilj likovnog konkursa „Sačuvajmo život planeti“ je da podstakne sve obrazovne ustanove (predškolske ustanove, osnovne i srednje škole) da se još više angažuju u promociji zdrave životne sredine, te da kod dece, još od najmlađeg uzrasta, razvijamo svest o potrebi za zaštitom humanih uslova života, kao i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje su na ivici izumiranja zbog klimatskih promena, zagađenja vode, zemlje i vazduha, uništavanja šuma i krivolova.

Rok za slanje radova je 01. april 2021. godine.

Teme konkursa podeljene su u sledeće tematske celine:

  • Zagađivanje vazduha i posledice
  • Zagađivanje tla i otpad
  • Zagađivanje vode i posledice
  • Posledice uništavanja šuma i biljaka
  • Dimnjaci i dim
  • Đubrišta i divlje deponije
  • Briga o čišćenju životne sredine
  • Oplemenjivanje sredine- sađenje biljaka
  • Prikupljanje otpadaka

Na konkursu mogu da učestvuju sva deca uzrasta od 6 do 15 godina, individualno, ili posredstvom predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, kao i privatnih škola, likovnih radionica ili ateljea za decu i omladinu. Radovi moraju da budu samostalna dečja ostvarenja.

Radovi se ne vraćaju, već ostaju u zbirci Novosadskog dečijeg kulturnog centra i lista za decu „Neven“. Organizator zadržava pravo da radove koristi za druge neprofitabilne izložbe, u dobrotvorne svrhe i da ih reprodukuje dalje u štampi.

Organizator moli zainteresovane da ne šalju radove koji sadrže organske materije (plodove prirode, začine, testeninu, perje i slično, niti bilo koji drugi materijal koji otpada sa radova). Radove poslate u rolni ili radove koji su presavijeni, žiri neće uzimati u razmatranje.

Na poleđini svakog rada potrebno je zalepiti karticu sa sledećim podacima: ime i prezime deteta; razred/uzrast; naziv teme; naziv škole; mesto i adresa škole; ime i prezime nastavnika/likovnog pedagoga; kontakt telefon i adresa elektronske pošte. Ukoliko se likovni radovi šalju individualno, nije potrebno pisati naziv i adresu škole, kao ni ime nastavnika/likovnog pedagoga, ali je potrebno napisati mesto i adresu deteta/roditelja.

Sve podatke treba isključivo popuniti na kompjuteru, odštampati i zalepiti na poleđinu rada. Podaci, ili pojedinačni podaci napisani rukom, neće biti uzeti u razmatranje.

Stručni žiri će dodeliti ukupno devet nagrada u tri uzrasne kategorije, a nagrađena likovna ostvarenja biće reprodukovana i objavljena u aprilskom broju lista za decu „Neven“, dok će likovni radovi koja su prošli žiriranje biti objavljeni na onlajn izložbi na internet stranici Novosadskog dečijeg kulturnog centra. Nagrade će moći da se preuzmu lično, na navedenoj adresi Novosadskog dečijeg kulturnog centra, a nagrađenim učesnicima iz drugih gradova nagrade će biti poslate poštom.

Radove do 01. aprila slati na adresu Novosadskog dečijeg kulturnog centra, sa naznakom:

Za likovni konkurs

„SAČUVAJMO ŽIVOT PLANETI“

Novosadski dečiji kulturni centar

Radnička 20 (prvi sprat)

21000 Novi Sad

mob. 064/47-37-363

021/521 – 447

Likovni radovi poslati u elektronskoj formi neće biti uzeti u razmatranje, već samo oni poslati poštom.