38.РАСПУСТИЛИШТЕ: Кутак зимске радости


Традиционална дечја манифестација „Распустилиште” започела је у петак, 24. децембра и трајаће до 30. децембра у Културној станици Млин.  

Прва у низу многих радионица била је ликовно-едукативна радионица под називом „Чаробни свет глине”. У програму су учествовала деца различитих узраста, која су од глине правила разне предмете. Радионицу је реализовала професорка ликовне културе и дипломирана графичарка Љубица Танкосић.

Упоредно са овом одржане су још две радионице. Једна од њих је била едукативно-уметничка луткарска радионица, на којој су деца, старија од шест година, правила лутке од папира. Луткарство је уметност која, у свом изражају, спаја разне уметности: ликовну, музичку, плесну и драмску и подстиче развој моторичких способности, визуелно, креативно и ликовно доживљавање околине, развија социјалне и комуникацијске способности, а укључује и тимски рад. Овај програм осмислио је глумац и луткар, Цветин Аничић.

Другој радионици „Савременог плеса и истраживања ” присуствовала су деца старија од 10 година заинтересована за савремени плес. Поред разних вежби малишани су учили да стварају кореографију, истражују покрете, динамику, физикалност, сценски израз и рад са партнером, заједно са кореографкињом и плесном педагошкињом, Јованом Ракић.

Након овог разноликог програма уследила је радионица „Чаробни папирни свет”. На њој су деца правила снежне пахуље од папира, а потом су на књижевној радионици под називом „Поетски полигон”, разговарали о поезији и настанку поетског дела, као и о начину на који да изражавају креативност кроз ово стваралаштво. Организатори овог програма су професорка Љубица Танкосић и психолог, енигмата и дечији песник Младен Марковић.

На крају дневног програма изведена је представа позоришта Театрило „Успавана лепотица” и радионица циркуских вештина. На представи глумци су на веома шаљив и хумористичан начин, кроз интеракцију са публиком, откривали зашто у дворцу сви спавају и како ће да пробуде успавану принцезу. У представи су играли: Цветин Аничић (који је такође и режирао представу) и Ружица Бојовић.

Радионицу циркуских вештина одражали су циркусни педагози из Школе циркуса „Цирконео” који су децу учили да а жонглирају, савладају баланс, ваздушне акробације, да побољшају концентрацију, постану јачи, али и да припреме тело и ум за нове изазове.

Фото: Драган Јабланов и Николина Костадиновић