38.RASPUSTILIŠTE: Kutak zimske radosti


Tradicionalna dečja manifestacija „Raspustilište” započela je u petak, 24. decembra i trajaće do 30. decembra u Kulturnoj stanici Mlin.  

Prva u nizu mnogih radionica bila je likovno-edukativna radionica pod nazivom „Čarobni svet gline”. U programu su učestvovala deca različitih uzrasta, koja su od gline pravila razne predmete. Radionicu je realizovala profesorka likovne kulture i diplomirana grafičarka Ljubica Tankosić.

Uporedno sa ovom održane su još dve radionice. Jedna od njih je bila edukativno-umetnička lutkarska radionica, na kojoj su deca, starija od šest godina, pravila lutke od papira. Lutkarstvo je umetnost koja, u svom izražaju, spaja razne umetnosti: likovnu, muzičku, plesnu i dramsku i podstiče razvoj motoričkih sposobnosti, vizuelno, kreativno i likovno doživljavanje okoline, razvija socijalne i komunikacijske sposobnosti, a uključuje i timski rad. Ovaj program osmislio je glumac i lutkar, Cvetin Aničić.

Drugoj radionici „Savremenog plesa i istraživanja” prisustvovala su deca starija od 10 godina zainteresovana za savremeni ples. Pored raznih vežbi mališani su učili da stvaraju koreografiju, istražuju pokrete, dinamiku, fizikalnost, scenski izraz i rad sa partnerom, zajedno sa koreografkinjom i plesnom pedagoškinjom, Jovanom Rakić.

Nakon ovog raznolikog programa usledila je radionica „Čarobni papirni svet”. Na njoj su deca pravila snežne pahulje od papira, a potom su na književnoj radionici pod nazivom „Poetski poligon”, razgovarali o poeziji i nastanku poetskog dela, kao i o načinu na koji da izražavaju kreativnost kroz ovo stvaralaštvo. Organizatori ovog programa su profesorka Ljubica Tankosić i psiholog, enigmata i dečiji pesnik Mladen Marković.

Na kraju dnevnog programa izvedena je predstava pozorišta Teatrilo „Uspavana lepotica” i radionica cirkuskih veština. Na predstavi glumci su na veoma šaljiv i humorističan način, kroz interakciju sa publikom, otkrivali zašto u dvorcu svi spavaju i kako će da probude uspavanu princezu. U predstavi su igrali: Cvetin Aničić (koji je takođe i režirao predstavu) i Ružica Bojović.

Radionicu cirkuskih veština odražali su cirkusni pedagozi iz Škole cirkusa „Cirkoneo” koji su decu učili da a žongliraju, savladaju balans, vazdušne akrobacije, da poboljšaju koncentraciju, postanu jači, ali i da pripreme telo i um za nove izazove.

Foto: Dragan Jablanov i Nikolina Kostadinović