Savremeni cirkus je odličan instrument za socijalizaciju pojedinca


savremeni cirkus

Još od davnina cirkus je predstavljao radost i čaroban beg od stvarnosti. Akrobate, klovnovi, žongleri, sam šator činili su svet drugačijim mestom za život, a stvarnost je postajala zabavna i lepa.

Žongliranje, akrobatski balans, scenske igre, radionice manipulacijom objekta, radionce vazdušnih akrobacija, ekvilibristika, činiće Kamp savremenog cirkusa za decu, udruženja Kreativni pogon, koji će trajati od 14. do 19 septembra, u periodu od 17 do 19 sati, u Kulturnoj stanici Mlin.

Cilj nam je da kroz časove cirkuskih veština, deca kroz igru i zabavu nadoknade aktivnost, razviju i izraze svoju kreativnost. Uz pomoć cirkuskih pedagoga, deca će se upoznati sa osnovama cirkuskih veština. Imaće priliku da aktivno učestvuju u osmišljavanju i realizaciji performansa kojim bi prikazali stečena znanja i veštine, a ujedno bi bili pozitivan primer vršnjacima“, kažu iz udruženja Kreativni pogon.

Poznato je da cirkuske veštine utiču na fizičko i psihičko zdravlje čoveka, poboljšavaju fokus, koncentraciju, smanjuju stres, podstiču upornost, strpljenje i na kraju, predstavljaju zabavu. Važno je reći i da savremeni cirkus predstavlja odličan instrument za socijalizaciju pojedinca, a samim tim i društva uopšte, jer uči ljude kako da stvaraju, uče i žive zajedno.

Broj dece je strogo limitiran te svi zainteresovani, prijave mogu slati na: [email protected].

Projekat „Kamp savremenog cirkusa“ jedan je od 42 projekta koji su dobili sredstva na Javnom konkursu lokalnim umetnicima i udruženjima, u okviru projekta „Umetnici. Sad!“ koji ima za cilj jačanje lokalne kulturne scene, podizanje njenih kapaciteta kroz mrežu kulturnih stanica, decentralizacija kulture i razvoj publike.

 

Foto: Kreativni pogon