Učenje jezika kroz najlepše evropske priče


U Kulturnoj stanici Mlin od 9. do 13. maja realizovano je pet autorskih radionica za decu na temu učenja jezika putem bajki. U okviru programske celine Bajke budućnosti Evropske prestonice kulture najmlađi su imali priliku da se druže sa dr Mojcom Stubelj Ars.

Četiri radionice bazirale su se na njenim višejezičkim knjigama i uključivale različite društvene igre, koje je razvila za učenje preko igre i učenje u pokretu. Cilj njenih radionica je bio primena autorskih metoda za rano učenje jezika putem bajki i igre. Pored toga, putem ovog interesantnog projekta dr Mojca Stubelj Ars pre svega pokazuje deci kako učenje može biti veoma zabavno.

Peta radionica predstavljala je spoj umetnosti, nauke i tehnologije na temu emocija i nosive tehnologije. Decu je upoznala za važnošću izražavanja osećanja, pre svega u svrhu bolje komunikacije sa porodicom, prijateljima i okolinom. Pod njenim mentorstvom su deca u okviru radionice izradila svoj gedžet (gadget) za signalizaciju emocija od elektro-materijala. Maja je ovu radionicu radionicu realizovala sa još tri koleginice u okviru „konS projketa” koji je finansiran od strane Slovenačkog ministarstva kulture.

Deca su bila oduševljena do sada neviđenim radionicama. Njihove učiteljice su videle nove didaktičke pristupe, i učesnici su takođe bili iznenađeni načinom kojim je uvažena gošća animirala decu i vodila ih kroz raznolike aktivnosti tokom svake radionice.