Pustolovina kroz britansku kuhinju


Interaktivna kulinarska radionica „Pustolovina kroz britansku kuhinju”, održana je 17. marta u velikoj sali Kulturne stanice Mlin. Učenici trećih razreda Osnovne škole „Petefi Šandor” imali su prilike da kroz pripremu i degustaciju kulinarskih specijaliteta gastronoma Gorana Gašparovskog nauče više o britanskoj kulturi, zanimljivostima poput toga šta su jeli Robin Hud i njegova družina, koje je bilo omiljeno jelo kraljice Viktorije, kako je nastao puding i još mnogo toga.

Mališani su učestvovali u pripremi jorkšajerskog pudinga sa saftom od pečenja koji se jede nedeljom i datira iz perioda Robina Huda. Pored toga, deca su učestvovala u pripremanju jela „skoč egs”, to su škotska jaja, kuvana i pohovana u kornfleksu. Prema rečima našeg simpatičnog kuvara Gorana, mališani su najviše uživali kako u spravljanju tako i u degustaciji Viktorijinog sendviča, poslastice specijalno pravljene za čuvenu britansku kraljicu. Na kraju degustacije poslužen je čaj „Erl Grej”, kako bi deca imala potpuni osećaj te čajanke.

Foto: Nikolina Kostadinović