Maja Grgić: Kroz „Tri karte za operu“ edukujemo decu da razumeju muziku


U subotu, 12. septembra u Kulturnoj stanici Mlin u tri termina – 10, 14 i 18 sati biće izvedene ukupno tri predstave sa radionicama „Tri karte za operu“ za decu uzrasta od pet do sedam godina, inspirisane delom Petera Lunda, Veštica Hilari ide u operu.

Prvi deo ovog muzičkog putovanja predstavljaće muzička predstava u trajanju od 30 minuta, a drugi deo, radionica u trajanju od 40 minuta, nastavlja se odmah nakon predstave. Na radionicama će se, pored glumice i operske pevačice, priključiti i kompozitorka, a gledaoci predstave postaju učesnici radionice.

Predstava je povod za direktno uključivanje u stvaranje muzike, te deca sa kompozitorkom na licu mesta komponuju svoju prvu kompoziciju. Na ovaj način dobiće se konkretan proizvod – kompozicija koju su napravili gledaoci i učesnici zajedno.

Zbog epidemiološke situacije predstave neće biti otvorene za javnost, već su organizovane posete u saradnji sa vrtićima, osnovnim školama, Novosadskim dečijim kulturnim centrom i organizacijama za marginalizovane grupe. Događaj je podržan na javnom konkursu za podršku lokalnim umetnicima kroz realizaciju programa u prostorima Kulturnih stanica “Umetnici. Sad!” projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Tekst opere potpisuju Radoslava Vorgić Žuržovan i Maja Grgić, dok glavne uloge pripadaju glumici Sonji Leštar i operskoj pevačici Radoslavi Vorgić Žuržovan. Radionicu vodi kompozitorka Nataša Đuragić, koreografiju potpisuje Sonja Leštar, kostim Nataša Vranešević, a dizajn tona i svetla, scenografiju i režiju Maja Grgić.

Rediteljka Maja Grgić smatra da veliki broj dece nema kontakta sa klasičnom muzikom:

Oni su konzumenti onoga što im se nudi u okolini, a svi smo svedoci da to najčešće nije kvalitetna muzika. Klasična muzika slovi za nešto strano, dosadno, nešto što mnogi ne razumeju, te samim tim deca nisu u prilici da je slušaju često, a pogotovo nema ko da im na njima jasan način objasni kako se sluša muzika ili opera. Ova predstava služi da edukuje decu tako da počnu da doživljavaju muziku na pravi način, da počnu da je razumeju, da nauče šta sve i na koji način muzikom može da se prikaže, a potom (kroz radionicu) da se i sami oprobaju kao muzičari, kompozitori, dirigenti i da švate muziku iznutra, a ne samo kao pasivni slušaoci. Veoma je bitno da na licu mesta dobijaju i proizvod svog rada – svoju zajedničku kompoziciju.

Cilj radionica je da približe operu deci kroz igru, kreativnost, timski rad, emociju i prirodu.