Mališani „prošetali” književnom stazom sa renomiranim dečjim piscima


Pripremajući se za 2022. godinu, kada će Novi Sad poneti titulu Evropske prestonice kulture, Novosadski dečiji kulturni centar u saradnji sa Planinarsko smučarskim društvom „Železničar“ Novi Sad, pokrenuo je projekat pod nazivom „Književna staza”.

U okviru pripremnih aktivnosti za događaj otvaranja Književne staze u Kulturnoj stanici Mlin održano je ukupno pet radionica. U ovim aktivnostima učestvovali su renomirani dečji književnici Nikoleta Novak, Gordana Vlajić, Zorana Popović Aleksandar Čotrić, a naša poznata spisateljica Vesna Aleksić bila je gošća poslednje radionice, održane 25. novembra.

Vesna Aleksić je autorka dvanaest knjiga pripovedaka i četrnaest romana od kojih su najpoznatiji „Zvezda rugalica“, „Karta za letenje“, „Sazvežđe violina“, „Marija Modiljani“, Licitacija vetra“ i dr. Nedavno je napisala biografiju slikarke Milene Pavlović Barili pod imenom „Mesečina u koferu“, a pored ovoga, autorka je više radio-drama za decu, nekoliko pozorišnih predstava i monodrama i jedne igrane TV serije za decu. Gotovo sve knjige su doživele više izdanja i nagrađivane su, te treba pomenuti da je Vesna dobitnica nagrade „Neven“, nagrade „Plavi čuperak“, nagrade dečje kritike „Dositejevo pero“ i mnogih drugih.

Novosadskim školarcima, učenicima OŠ „Prva Vojvođanska brigada“ je, u toku poslednje književne radionice, između ostalog predstavila svoj roman „Dugo mačje leto“. Fokus ove i prethodne četiri radionice bio je usmeren, pre svega, na rad sa decom koja su se, najpre, upoznala sa radom i stvaralaštvom samih pisaca, a takođe, mališani su bili i predlagači poznatih citata na određene teme iz književnih dela različitih domaćih autora. Izabrani citati biće štampani na edukativno informativnim panoima i postavljeni na stazu Fruškogorskog maratona.

Staza koja spaja umetnost i sport, književnost i rekreativne aktivnosti Fruškogorskog maratona, u maju 2022. godine, na dan održavanja maratona, dobiće ime „Književna staza”. To će ujedno biti glavni događaj programskog luka „Budućnost Evrope”.