Izložba maštovitih ilustracija umetnice Nade Serafimović u KS Mlin


Izložba ilustracija pod nazivom „Knjiga sanjalica” umetnice Nade Serfimović otvorena je 24.marta u galeriji Kulturne stanice Mlin i trajaće do 31. marta. Ujedno je održana i nesvakidašnja promocija knjige u vidu likovne radionice za decu.

Knjiga bez reči „Knjiga Sanjalica”, žanrovski popularno nazvana u svetu ovih dana „tiha knjiga” je projekat je koji je nastao iz ljubavi prema Jungvom učenju, Adlerovim metodama, ličnim iskustvima i jakim utiscima iz detinjstva autora, iz kojeg je radi većeg izazova za ilustrovanje i razvoja moći interpretacije kod najmlađih kojima toliko nedostaje polako, ali sigurno isključen manuskript. Ilustracije su izrađene originalno u gvaš tehnici sa drvenim bojama i kineskim markerima u kombinovanoj tehnici na lesonitu.

Autorka je bila upoznata tokom studija od strane profesora Rastka Ćirića, da mnogi umetnici i ilustratori sve češće zapisuju svoje snove kao izvor inspiracije, ali ih sama nije zapisivala već retke i vredne pamtila segmentno. Prelomni san autora odsanjan 2014. godine izrodio je prve ključne scene koje se sada nalaze u knjizi. Korišćenje znanja o istinskim pozitivnim afirmacijama i esenciji odrastanja dece kroz ilustrovanje knjiga za decu više od decenije unazad, učinilo je da sazri ideja, tehnika i naracija i postane vredno pomagalo izlučivanja arhetipa za dečiji razvoj do devete godine, kroz jednostavnu bajkovitu priču o pronolaženju srodne duše. Glavni junak priče je riđi usamljeni dečak koji živi u planinskom predelu i dočekuje devojčicu odraslu u gradu, glavnu junakinju na kraju same priče.

Izložba je otvorena radnim danom od 9 do 19 časova u galeriji Kulturne stanice Mlin.