Deveti Minijaturni Bijenale do 6. oktobra u Kulturnoj stanici Mlin


Gostujuća izložba „Deveti minijaturni bijenale” je otvorena u petak, 2. septembra od 18 časova, a posetioci će moći da je pogledaju do 6. oktorbra svakog radnog dana od 8 do 16 časova u Kulturnoj stanici Mlin.

Umetnost minijature je umetnost malog formata. Mali format je format našeg dlana, a za većinu to znači do 10 centimetara. Veličina dečjeg dlana je još manja. Deca ovaj „veliki“ svet svaki dan „smanjuju“ da bi ga sebi približili i tako smanjenog ga bolje upoznali i ispitali. Na taj dlan taman staje neki autić, kamiončić, lutkica ili šerpica…

Bez iskustva, bez pamćenja i znanja, deca „pipaju“ očima, sirovo beleže u materijalu i, bez naročitog zanimanja za formu, često pronalaze suštinu. Ta suština je uzbudljiva jer ona dolazi od onih koji su na početku otkrivanja, koji su još uvek radoznali i začuđeni, slobodni i nevini. Njihovi radovi su nam kao takvi dragoceni – vraćaju nam sećanje na sopstveno detinjstvo, sećanje na početak, doba kada smo bili najbliži sebi.

Pred vama nije nikakvo čudo, pred vama je Deveti Minijaturni Bijenale, manifestacija po svemu naročita i posebna. Naročita je po tome što već petnaest godina neumorno traje. Izložbu čine likovna ostvarenja dece i mladih, pristiglih po likovnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola u Gornjem Milanovcu sa gostima na temu minijatura.

Izložbi je prethodila i likovna radionica minijature na kojoj su učestvovala deca iz pripremne grupe PU „Radosno detinjstvo“, iz vrtića „Vilenjak“, sa svojim vaspitačicama: Milenom Perić, Dušankom Mišković i Maricom Mirić. Radionica je održana u ateljeu Kulturne stanice Mlin, a vodili su je Nebojša Gojković, Nevena Čavorović (KC Gornji Milanovac), Jelena Tišma (stručni saradnik za likovno PU „Radosno detinjstvo“) i Ljubica Tankosić (likovni urednik NSDKC-a). Likovni radovi nastali na ovoj radionici pridodati su gostujućoj izložbi, te nakon izložbe u našem Centru nastavljaju putovanje po gradovima Srbije.