Susret sveta nauke i igre


U Kulturnoj stanici Mlin 2. aprila održana je manifestacija „Dečiji robokup Srbije – Susret svetova”.

Preko stotinu posetilaca imalo je priliku da se upozna sa naukom na zanimljiv i inovativan način, a preko 40 dece uzrasta od 4 do 10 godina  aktivno je učestvovalo i bilo izazvano da pokaže svoje znanje rešavajući konstruktorske, programerske i logičke zadatke prilagođene uzrastu. Organizator manifestacije, koja se po prvi put održava u Srbiji za ovaj uzrast, je Dečiji Inovacioni Centar uz podršku centara za inovacije Tačka preseka i grčkog centra za robotiku i inovacije Eduakt.

Mališani su bili podeljeni u timove od 2 do 4 člana i zajednički pokušavali da reše zadatke za koje su se pripremali nedeljama ranije. Mlađi takmičari putovali su kroz gradove Divljeg Zapada na mapi koja je posebno dizajnirana za njih, a stariji članovi tima rešavali izazove na improvizovanoj matičnoj ploči po kojoj su se kretali njihovi lego roboti.

Inovativan pristup i učenje kroz igru za koje se organizatori zalažu pokazali su se kao odlična motivacija i način da se deca zainteresuju za nauku i da je zavole. Osim samog takmičenja bile su organizovane i „stanice za zabavu” na kojima su deca imala priliku da nauče više o elektronici, naprave strujno kolo, čestitke koje svetle, da se zabavljaju na sportskom poligonu, prave kolaže, crtaju, slikaju, rešavaju logičke zadatke i upoznaju se sa lego robotima koje su napravili njihovi stariji drugari.

Na kraju dana, svi su dobili diplome i simbolične poklone za uspešno učešće i zalaganje na manifestaciji koja će biti organizovana i u Beogradu, 9. aprila od 10 časova  u prostorijama Matematičke gimnazije.

Foto: Nikolina Kostadinović