DANI ZIMSKOG RASPUSTILIŠTA


Tradicionalna dečja manifestacija „Raspustilište” započela je u petak, 24. decembra i trajaće do 30. decembra u Kulturnoj stanici Mlin. Treći dan raspustilišta započeo je sa četiri uporedne radionice.

Deca su imala priliku da učestvuju u crtanoj bajci „Kako do izgubljenog šala”, edkuativno-narativnoj družionici u kojoj je pripovedač Jovan Caran-Denis, član lutkarske scene NP „Toša Jovanović” iz Zrenjanina, crtao likove i događaje i kroz komunikaciju sa decom pričao priču o nacrtanim likovima. Ona deca koja su prisustvovala radionici „Moj grad” uz pomoć kartona i boja gradili su svoj magičan grad. Moderatori radionice bili su Nataša Bodiroga Radovanović, diplomirani defektolog i reedukator, i Branislav Radovanović, magistar dramskih umetnosti.

Zatim, na radionici savremenog plesa i istraživanja pokreta deca su učila da stvaraju koreografiju, istražuju pokrete kroz prostor, dinamiku, fizikalnost, scenski izraz i rad sa partnerom. Autor i realizator radionica je koreografkinja i plesna pedagoškinja Jovana Rakić. Profesorka likovne kulture i diplomirana grafičarka Ljubica Tankosić vodila je „Novogodišnji kolaž”, jednu od onih likovno-edukativnih radionica na kojima deca kroz izradu različitih novogodišnjih dekorativnih ukrasa razvijaju kreativnost, maštu i motoriku šake.

Nakon ove četiri radionice, na kojoj su prisustvovali mališani različitih uzrasta, usledila je umetnička radionica dečjih recikliranih knjiga „Pronađi svoju pesmu”. Ova radionica bavila se umetnošću obnavljanja, dekonstrukcije i ponovnog osmišljavanja knjige kroz igru. Deca su dobila odgovore na pitanja kako postati pisac koji crta i kako umetnost stvarati rečima, a knjige slikama. Program su održali Nataša Bodiroga Radovanović i Branislav Radovanović.

Predstavljena nam je, takođe, i lutkarska predstava iz ciklusa „Knjiga puna bajki”. Na sceni su se igrale dve bajke: „Tri praseta” i „Uspavana lepotica”. Na ovoj predstavi deca su glumila sve ličnosti koje se u bajkama pojavljuju i na taj način publici predstavila svoj talenat, a bajke je pričao Jovan Caran – Denis.

Još jedna u nizu kreativno likovnih radionica za decu bila je „Vesela televizija” na kojoj su najmlađi bili u ulozi scenografa, kostimografa, urednika i voditelja. Oni su samostalno osmislili čitav televizijski program na kojoj su i sami bili učesnici. Autori i ove zabavne aktivnosti su Nataša Bodiroga Radovanović i Branislav Radovanović.

Za kraj današnjeg programa prikazano je „Neverbalno pozorište”, radionica mime. Učesnici su učili kako predstaviti scenografiju, predmete i sredstva na potpuno praznoj scenii, i kako uveriti gledaoce da vide nevidljivo. Ovoga puta sa decom je radila glumica i cirkuska umetnica Tanja Milanović, kao i cirkuski pedagozi Dragan Jajić Vladisavljev i Nebojša Šupić.

Foto: Dragan Jablanov i  Nikolina Kostadinović