Treća Dečija likovna kolonija Kulturne stanice Mlin


U periodu od 25. do 29. jula u prostorijama Kulturne stanice Mlin, održana je treća po redu Likovna kolonija za decu. Tokom trajanja kolonije u kojoj je učestvovalo dvadesetčetvoro dece uzrasta od 6 do 12 godina, radilo je četiri mentora, istaknutih likovnih pedagoga: Marta Kiš Buterer – akademskа slikarкka, profesorka likovne kulture, Branislava Tucakov profesorkа likovne kulture, Viktoria Čikoš – diplomiranа ilustratorkа, profesorka likovne kulture i Ljubica Tankosić – diplomiranа grafičarka, profesorkа likovne kulture (urednicа likovnog programa NSDKC-a/KS MLIN).

Koncept kolonije zasnovan je na ideji da se sa decom realizuju likovne tehnike koje nisu uopšte, ili su veoma malo zastupljene u standardnom školskom planu i programu, a obuhvataju crtanje, slikanje, vajanje i grafiku. Kroz različite teme sa decom su obrađene grafičke i predgrafičke tehnike otiskivanja i štampanja, vajarske tehnike – rad sa glinom i žicom u formi skulpture i upotrebne keramike, slikarske tehnike: masni i suvi pastel, akvarel, gvaš, slikanje temperama na velikim formatima, oslikavanje platna/tekstila, kolaž i rad u mozaiku, dok su se u crtačkoj tehnici deca oprobala u realizaciji radova tušem i perom. Svakog dana, mališani podeljeni po uzrasnim grupama radili su sa drugim likovnim pedagogom i na taj način tokom pet dana kolonije prošli su i upoznali se sa ukupno šesnaest likovnih tema i tehnika.

Rezultati petodnevnog druženja dece i mentora predstavljeni su na izložbi koja je i svečano otvorena poslednjeg dana likovne kolonije u galeriji Kulturne stanice Mlin na kojoj je vidljiva dominantna zainteresovanost dece za rad i interesovanje za likovno stvaralaštvo tako i izuzetna profesionalnost i mentorsko vođenje likovnih pedagoga. Izložba je otvorena do 31. septembra i može se pogledati svakog radnog dana od 8 do 16 časova na adresi Radnička 20, I sprat.

Foto: Miljan Sekulić i Tijana Borbelj